Starters Renteregeling

Voor het eerst een huis kopen kan veel vragen oproepen. Het is ook spannend of je de financiering wel rond krijgt. De laatste jaren zijn de regels en voorwaarden strenger geworden, zodat het soms lastig is om als starter een hypotheek te krijgen voor je droomhuis. Om je hierbij te helpen, is de Starters Renteregeling in het leven geroepen. Deze Starters Renteregeling wordt aangeboden door Social Finance (http://www.startersrenteregeling.nl) en geldt uitsluitend voor woningen die door woningcorporaties te koop worden aangeboden. Met deze regeling wordt het mogelijk om alsnog je droomhuis te kopen, doordat het kleine beetje dat je mist (meestal niet meer dan € 25.000) gefinancierd wordt. Er zijn wel voorwaarden van toepassing, die per woningcorporatie kunnen verschillen. Zo kan er bijvoorbeeld een maximale inkomensgrens gehanteerd worden.

Wat houdt de Starters Renteregeling in?

De Starters Renteregeling is ontwikkeld door een aantal woningcorporaties in samenwerking met de Vereniging Eigen Huis. De Starters Renteregeling houdt in dat de woningcorporatie 20% van de maandelijkse hypotheekrente 10 jaar lang voor jou betaalt. Dit is een lening die je terug zult moeten betalen. Deze terugbetaling zal gebeuren bij verkoop van de woning, of na 30 jaar wanneer de looptijd van de lening voorbij is. Dit gebeurt alleen wanneer jouw woning meer waard is geworden. Het is daarmee een veilige manier van geld lenen. De voorschotten die betaald worden door de woningcorporatie kun je onder voorwaarden aftrekken van het belastbaar inkomen. Dat betekent dat je maandelijkse hypotheeklasten zo een flink stuk lager uitvallen.

Waarom gebruik maken van de Starters Renteregeling?

De Starters Renteregeling is om een aantal redenen erg aantrekkelijk te noemen. Doordat 20% van de hypotheekrente wordt betaald, heb je ook 20% meer budget tot je beschikking. Daarmee kun je een woning kopen waarvan je voorheen dacht dat zoiets misschien helemaal niet mogelijk was. Je hypotheeklasten kunnen ook met maar liefst 20% afnemen, wanneer je zou kiezen voor een vergelijkbare hypotheek. Andere bijkomende voordelen zijn dat je 100% eigenaar bent van de woning en dat je de voorschotten niet terug hoeft te betalen wanneer de woning in waarde gedaald is. Tenslotte heb je altijd te maken met de zekerheid van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), waardoor je niet met een restschuld overblijft bij een gedwongen verkoop van de woning.

De Starters Renteregeling is alleen af te sluiten met NHG. Daarnaast is de Starters Renteregeling per 1 januari 2013 gekoppeld aan een annuïteitenhypotheek. Dat betekent dat je in maximaal 30 jaar je volledige hypotheek aflost. Wanneer je kiest voor de Starters Renteregeling, is het altijd raadzaam om de aanvullende voorwaarden door te nemen. Deze kunnen namelijk verschillen per woningcorporatie. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het maximaal inkomen dat je mag hebben.