Beleggingshypotheek

De beleggingshypotheek is een hypotheekvorm waarbij periodiek premie wordt belegd in een beleggersrekening waarna over 30 jaar de hypotheek afgelost kan worden. Je hebt zelf de keuze in de fondsen waarin belegd mag worden (vaak een mixfonds, om de risico’s te spreiden). Deze hypotheekvorm is er eentje met een hoger risico. Je weet namelijk niet van tevoren hoe hoog het kapitaal zal zijn aan het einde van de looptijd. Deze kan zowel hoger als lager dan de inschatting uitvallen. U heeft vast wel eens de volgende zin gehoord: “In het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst”.
De maandlasten voor de beleggingshypotheek bestaan uit de hypotheekrente en de premie die er betaald wordt voor de beleggersrekening.

De hypotheekrenteaftrek bij de beleggingshypotheek

Wie een beleggingshypotheek vóór 1 januari 2013 heeft afgesloten, kan nog gebruik maken van het belastingvoordeel. Oversluiten van de hypotheek kan in dat geval ook nog. Voor hypotheken die zijn afgesloten na 1 januari 2013 is dit niet meer mogelijk. Per deze datum kunt u bij nieuwe hypotheken alleen de rente nog aftrekken wanneer u een annuïteiten- of lineaire hypotheek heeft afgesloten.

De voor- en nadelen van de beleggingshypotheek

De voordelen van een beleggingshypotheek zijn dat je vrijheid hebt met betrekking tot de beleggingsmogelijkheden, waardoor er een hoger rendement kan ontstaan (niet gegarandeerd uiteraard). Vaak is het mogelijk om tussentijds extra bedragen te storten of bedragen op te nemen, bijvoorbeeld wanneer het rendement hoger is dan verwacht. De nadelen van een beleggingshypotheek hebben vooral te maken met het beleggingsrisico, er is namelijk geen gegarandeerd rendement. Het eindkapitaal kan onvoldoende zijn om de hypotheekschuld af te lossen. De beleggingsmogelijkheden zijn daarnaast enorm, waardoor het lastig is om de verschillende maatschappijen met elkaar te vergelijken.